Healthy life

Na dobry początek dnia…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

To jak zaczynamy dzień może mieć ogromny wpływ na to, jak będzie on wyglądał w dalszej części. Dlatego warto zrobić wszystko, aby codzienny start był jak najbardziej wartościowy i przyjemny. Na początek dobrze jest wstać wcześniej, by móc zapewnić sobie dawkę energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań. Istnieje wiele sposóbów na dobre rozpoczęcie dnia: poranny trening, może jogging o 6 rano, a po wszystkim zdrowe pożywne śniadanie… OK, let’s do it! No cóż…niestety teoria teorią, a życie swoje. Trening w godzinach porannych jest dla mnie niestety abstrakcją. Wieczorem mogę spędzić 3h na siłowni i dać z siebie 100% jednak przed godziną 9:00 nie wiem jak się nazywam i w jakim kraju obecnie jestem. Zresztą wiadomo jak to jest rano, człowiek za późno wstaje, nie ma się w co ubrać, wszystko wypada z ręki. No nic, trening musi poczekać na drugą połowę dnia. Tak więc zostaje mi jedynie śniadanie 😉 i staram się tego pilnować, aby rzeczywiście nie wychodzić w domu bez niego (kiedyś nawet to stanowiło dla mnie problem!). Dietetycy są zgodni – śniadanie jest bardzo ważnym, o ile nie najważniejszym, posiłkiem w ciągu dnia. Brak śniadania może powodować znaczny spadek energii, senność i zmęczenie w ciągu dnia, co skutkuje pogorszeniem samopoczucia i problemami z koncentracją. Taki poranny zastrzyk pozwala też utrzymać wagę podkręcając metabolizm i stymulując organizm do pracy poprzez dostarczenie energii. Tak więc jeść trzeba i koniec. Tylko co? I dziś własnie o tym – 3 proste, zdrowe i przede wszystkim w miarę szybkie do przygotowania propozycje śniadaniowe.

 

Owsianka sezonowa

Owsianka nazywana jest śniadaniem mistrzów, jest niezykle bogata błonnik, witaminy i inne cenne składniki pokarmowe, zmniejsza zagrożenie wieloma chorobami przewlekłymi. Dodatkowo to bardzo szybkie danie.  Mój sposób na nią jest jeszcze bardziej uproszczony, ponieważ często spożywam ją na drugie śniadanie w pracy i nie mam możliwości zagotowania niczego w garnku. Tak więc do miseczki wsypuję 4-5 łyżek płatków owsianych górskich, zalewam wrzątkiem, tak aby były zakryte, ale nie więcej. Po ok 2-3 minutach dolewam jogurt naturalny – baza gotowa. Teraz mogę puścić wodze fantazji: owoce świeże i suszone, orzechy, migdały, siemię lniane. Moimi faworytami w sezonie letnim były decydowanie maliny i borówki z płatkami migdałowymi i miodem oraz banany i truskawki z odrobiną gorzkiej czekolady. Bardzo smaczne jest także połączenie jabłek i cynamonu. Muszę jeszcze koniecznie spróbować wersji na ostro: z warzywami i świeżymi przyprawami – podobno pycha!

Czas przygotowania: 6 minut.

Wartość energetyczna w zależności od dodatków: ok. 300-400 kcal.

 IMG_20140921_111607

 

Kakaowy omlet z twarożkiem i bananami

Doskonała porcja białka i węglowodanów z rana! Na mój omlet składają się: 3 białka jaj, 1 żółtko, 2 duże łyżki płatków owsianych górskich, ok. 20 ml mleka, 1 łyżka prawdziwego kakao. Całość mieszam trzepaczką i przelewam na patelnię. Pamiętajcie o tym, żeby przykryć omlet i w odpowiedniej chwili przerzucić na drugą stronę. To wymaga na początku odrobinę wyczucia i wprawy, ale potem jest już tylko lepiej. Gdy omlet jest już gotowy pora na drugą część, mianowicie udekorowanie twarożkiem, ewentualnie jogurtem naturalnym (ok 3 łyżki) i połową banana pokrojonego w plasterki. Czasem na koniec posypuję płatkami migdałowymi, aby zwieńczyć dzieło rozpusty, a co!

Bardzo podobny omlet (ale już bez bananów i twarożku) jem także często po treningu i wtedy dodaję do niego jeszcze łyżkę odżywki białkowej.

Czas przygotowania: 10 minut.

Wartość energetyczna: ok. 250-300 kcal.

PicMonkey Collage

Kanapki z łososiem

Pełnoziarniste pieczywo z dodatkiem twarożku, plastra łososia wędzonego, szczypiorku lub pietruszki. Można dodać także sałatę, ogórek, prażone pestki słonecznika, ale zajmie to odrobinę więcej czasu. Takie połączenie  dostarczy nam białka błonnika. Łosoś jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, mających zbawienny wpływ na układ krwionośny człowieka, dostarcza także witaminę D oraz selen i jod. Pełnoziarniste pieczywo dostarcza natomiast witamin z grupy B, magnezu, żelaza oraz błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, sprawia także, że dłużej nie odczuwamy głodu. 

Czas przygotowania: 8 minut.

Wartość energetyczna przy dwóch kromkach pieczywa: ok. 200 kcal.

Processed with VSCOcam with f2 preset

A Wy co jecie najczęściej jako pierwszy posiłek?

  • Magda

    Co to za łosoś na kanapkach? W sklepach widuję tylko łososia wędzonego w cienkich plastrach, a ten jest dosyć gruby i wygląda smakowicie.

    • Magda, to łosoś z Biedronki 🙂 wędzony na gorąco. Jest tani i pyszny zarówno na obiad (do piekarnika) jak i na kanapki.

      • Magda

        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, muszę go koniecznie wypróbować 🙂 Pozdrawiam!